Dieta przyszłej mamy
Ciąża to okres, w którym sposób żywienia ma szczególne znaczenie. Twoje maleństwo się intensywnie rozwija i potrzebuje całej gamy substancji odżywczych, żeby móc wyrosnąć na silnego i zdrowego człowieka. Musisz mieć świadomość, że w tym okresie zapotrzebowanie twojego organizmu na witaminy, minerały i inne składniki pokarmowe znacznie odbiega od potrzeb sprzed ciąży.
W naszym społeczeństwie ciągle jeszcze pokutuje przesąd, że kobieta w ciąży powinna jeść za dwóch. Wiele przyszłych mam tak właśnie robi, czego efektem jest znaczne przybranie masy ciała. Jednak dieta wysokokaloryczna wcale nie musi być bogata w składniki potrzebne twojemu maleństwu. Wręcz przeciwnie. Może mu wręcz szkodzić, jeśli jest niewłaściwie skomponowana.
Jeśli chcesz mieć pewność, że twoja dieta zapewnia twojemu dziecku wszystkie potrzebne mu składniki odżywcze i jednocześnie nie chcesz przybrać na wadze więcej niż to konieczne, to warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.
Często zadawane pytania:
Dieta kobiety w ciąży powinna znacznie się różnić od sposobu odżywiania kobiety, która w ciąży nie jest. W tym okresie zmienia się zapotrzebowanie jej organizmu na wiele składników odżywczych. Dlatego też, jeśli masz dostateczną wiedzę na ten temat, to powinnaś sobie poradzić sama. Jednak jeśli chcesz mieć pewność, że ani twojemu dziecku, ani tobie niczego nie zabraknie to warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.
Tak. Jest w pełni bezpieczne, ale pod warunkiem, że przeprowadzasz je pod okiem specjalisty. Nigdy absolutnie nie rób tego sama.
Wizytę najlepiej umówić telefonicznie. Możesz również wysłać do mnie wiadomość. Wtedy ja skontaktuję się z tobą.